Donnerstag, 23. August 2012

Ankara Haykod Barinaginda yasayan yasli ayi Meyvan konusunda görüsler: II. Dr.vet.Ramazan Boztepe

Ankara Haykod Barinaginda yasayan yasli ayi MEYVAN konusunda görüsler I.

Ramazan Boztepe
(Yaban Hayvanlari Veteriner Hekimi)

Önsöz

Bu Inceleme ve arastirma yazisiyla Türkiyedeki ve avrupadaki bazi hayvansever gam ve bireylerin istemi üzerine „Meyvan adli 21 yasindaki Bozayinin sahsinda yürütülen tartismalara özelde Bozayilar genelde ise yabani hayvan _ menegment calismalarina katki sunmak istiyorum.:


Ayrica bir hayvan koruma aktivisti olarak yasanilan tartismalarin bir tarafı olmama kaygisi tasidigimi ve sadece ülkem Türkiyede ki özelde „yabani hayvan" genelde „Hayvan Koruma" calismalariyla ilgili olarak bilgi ve deneyimlerimi aktarma esprisi icinde oldugumun özellikle altini cizmek istiyorum.

Bütün büyük yirtici hayvanlarda oldugu gibi Bozayilarda tekli revir sistemi özelliklerinden dolayi yasam kabiliyeti olan populasyonlar olusturmak icin oldukca büyük cografık alanlara ihtiyac duyarlar. ( en az 100 km2 olmak üzere 1000 km2 'nin üzeri)

Bozayilar insanlarla en cok ic celiskiler yasiyan canli türleri grubundan olmalari nedeniyle zaman zaman sinirötesi cografyalara yayilma zorunluluklari ile karsilastiklari bir cok defalar tespit edilmistir. Bu nedenle bu canli türleri ile ilgili calismalarda (yasam alanlarini koruma ya da yeniden düzenleme projeleri gibi) nasyonal ve internasyonal isbirlikleri oldukca önemlidir. Ayrica yerel insan gruplari ile ilgili celiskilerini asgariye indirme yörıelimleri cok dikkatli ve özenle verilendirilmelidir.

Bozayilarla ilgili calisma ve projeler olusturmak isteyen kurum ya da bireyler „Europarat 2000 Eylem Plani'nr ve „IUCN / SSC' nin yillik raporlarini" mutlak suretle incelemelidir.

Bu inceleme yazisi hazirlanirken konunun uzmani kisi ve kurumlarin görüsleri birebir görüsmek suretiyle alinmis olup mümkün olan cok sayidaki kaynaktan yararlanilmistir. Bu vesile ile katkilarini esirgemeyen asagida isimleri yazili olan tüm kisi ve kurumlara ayrica tessektir etmek istiyorum.

Almanya
Gotha (Tierpark)
Heidelberg (Tiergarten, Prof. Dr. C. Erbar)
Münster (Allwetterzoo)
Nürnberg (Tiergarten)
Stralsund (Tierpark, Dr.C. Langner)
Stuttgart (Wilhelma)
Fransa Montpellier (Zoo)
Israel Ramat Gan (Zoological Center Tel-Aviv)
Avusturya Arbesbach (Barenwald, Dr.S. Zederbauer)
Isvicre Goldau (Natur-und Tierpark)
Türkiye Bursa (Karacabey Bozayi Reha Merkezi, Prof. Dr. NAytug)
Macaristan Budapest (Zoo)

Ayrica ilgili uluslararasi anlasma ve direktiflerin icerik ve tespitlerine uygunlugu oldukca önemsenmistir. Bunlardan bazilari:

-    EU Habitats Directive (Council Directive 92/43/EEC of 21 May 1992 on the conservation of natural habitats and of wild fauna and flora)

-    Bern Convention (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats / CETS No.: 104 ) -    Bonn Convention (Convention on Migratory Species)

-    CBD (Convention on Biological Diversity)

-    CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora)

Bozayilarin basta avrupa birligi ülkeleri olmak üzere bir cok ülkedeki statulari ve ilgili calisma ve projeleride incelenmek suretiyle bir fikir jimnastigi yapilmistir ve mümkün oldugu kadar ilgili bölümlerde islenmeye calisilmistir. Bu ülkelerden bazilari:

Norvec, Isvec, Finlandiya, Rusya, Estland, Litvanya, Belanıs, Polonya, Slovakya, Cekoslavakya, Macaristan, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Fransa, Avusturya, Almanya, Italya, Isvec, Fransa, Ispanya...

Bu calisma ile ülkeme vefa borclarimizi ödeme temelinde faydali olabilmek dilegiyle


Ramazan Boztepe
(Yaban Hayvanlari Veteriner Hekimi)