Donnerstag, 23. August 2012

Ankara Haykod Barinagi yasli ayi "Meyvan"konusunda görüsler I. Dr.vet.Ramazan Boztepe


Ankara Haykod Barinagi-asli ayi Meyvan konusunda görüsler
I. Dr.vet. Ramazan Boztepe




Hayvan Koruma ve Seytan Ücgeninde Bir Bozayi adi "Meyvan"


Dr. Ramazan Boztepe
Yaban Hayat Uzmani
GG Hayvanat Bahcesi Genel Müdürü / Almanya

15.04.2010

Merhaba
Degerli Grup Üyeleri

Ankarada Hayvanlari Koruma Dernegine ( HAYKOD ) ait bir barinakta yasiyan Ursidae ailesinden Ursus arctos syriacus cinsi 21 yasindaki disi bir Bozayi ile ilgili olarak A.P. Germany e.V. basta olmak üzere bazi hayvan koruma dernekleri, birimleri ve bir cok hayvanseverin konu hakkindaki görüs ve düsüncelerimi alma eksenli müracaatlari üzerine basta Avrupa Birligi olmak üzere uluslararasi gecerli bilimsel veri ve cözümlemelerden de yararlanarak Türkiyedeki “hayvan koruma ve Hayvan Haklari“ eksenli tartismalara positif bir ivme kazandirmak ve tartismalarin tarafi degerli Hayvan Koruma ve Hayvan Haklari aktivistlerine kendi penceremden kisa özet bir paylasimla katki sunmak istedim.

Dünyada savaslarin zulüm ve katliamlarin futursuzca sergilendigi tarihlerde yani 1908 yilinda güzelim ülkemde „hayvan koruma“ bilincinin yesermeye basladigini sanirim, bilmeyen yoktur. Ve bu cabalar „Kemalist Genc Cumhuriyetin“ kurulusundan hemen sonra 1924 yilinda “Himaye-i Hayvanat Cemiyeti”  adiyla resmi bir hüviyete kavustu. Kaldi ki anadolu uygarliklarindan devr aldigimiz Mitolojik Insan _ Havan iliskileri eksenli degerlerimiz dünyamizin geleceklerine isik tutabilecek nitelik ve kutsallikta iken bugün yasanan tartismalari anlamak oldukca zor.
Devr aldigimiz kutsal emanetlerimizin böylesi densizce heba edilmesi bir „Türkiye“ vatandasi veteriner hekimi olarak bir cok canli dostunda oldugu gibi beni de oldukca üzmekte ve tedirgin etmektedir.

Yaklasik 3 yildir ülkemdeki „hayvan ve dogayi koruma“ calisma ve cabalarini yakindan izlemekteyim. Ve zaman zaman konuyla ilgili görüs ve düsüncelerimi degisik vesilelerle ilgili kisi, kurum ve birimlerimizle paylastim. Fakat bugün geldigimiz nokta itibariyla tarafsizligimi dogamiz, insan ve insan disindaki tüm canlilarin yani bir bütün olarak ülkemizin gelecegi lehine bozmak zorunda oldugumu hissediyorum.
Bir yandan kendi ülkelerinde bir cok canli neslinin tükenmesini önlemeyen ya da halen seyirci olanlarin (bkz.: Ek:1 „Bozayi Kimligi“: Bozayilarin Internasyonal Statüleri) ülkemin insanina ders vermeye kalkmasi ya da dayatmada bulunmasi temelinde cereyan eden celiskili yönelimler öbür yandan „Biyodiversite“calismalarinin geleceklerimizin korunmasindaki önemini kavramak istemeyen, mesela; 2009 yilinda Hatay yöresinde tespit edilen bir ceylan populasyonu olan ve uluslararasi arenada nesli tükenmekte olan Gazella“lardan „Gazella Gazella“ oldugu tespit edilen specialarin „subspecia“ tespitlerinin yapilmasi kaygisini tasimadan „hangi ismi“ verelim tartismalarina indirgenen yönelimlerin geldigimiz sürec itibariyla bahsi edilen yabani hayvan gruplarinin ormana birakilmis „Sahipsiz sokak köpekleri“ ile karsi karsiya gelmeleri seklindeki traji-komik bir verikasyona evrilmesi ile sonuclanmasina seyirci kalan zihniyet…ya da bir canli türünü korumak adina bir baska canli türünü yok etmeyi dayatan sözde cözüm önerileri ve benzeri anlasilmazliklarin yasandigi ülkemizde  „Meyvan“ adli 21 yasinda dönemin zorunluluklari nedeniyle „humanization“ tehlikesine rahmen bir hayvan koruma biriminde bakima alinan bir „Bozayi“ öznelinde yürütülen tartismalar geldigi boyut itibariyle bilimsel degerlerimizin neresindeyiz sorularini akla getirmektedir.
Bahsi edilen „Bozayi“ tartismalarinda ilgili bakanlik ve kurumlarimizin taraf olma tehlikesini yasiyor olmasi cok ciddi bir sekilde irdelenmelidir. Cünkü devlet kurumlari „Kamuoyunun bir bütün (Insan, hayvan, doga…) olarak cikarlarini gözeten yasa ve yönetmeliklerine göre hareket etmek zorundadirlar. Aksi taktirde bir canlinin lehine olanin bir baskasinin aleyhine sonuclanmasi kacinilmaz olacaktir. Ve daha da kötüsü Insan-Doga-Hayvan üclemindeki celiskileri derinlestirmek suretiyle ciddi anlamdaki geri dönülemez hasarlara yol acacaktir.

Iste tam bu noktada bu tartismanin ilgili bakanliklarimiz, birimlerimiz ve kurumlarimiz basta olmak üzere tüm ilgili sivil toplum kuruluslarimizda ülkemizin geleceklerinin güvenceye alinmasi amaciyla „Biyodiversitedeki Süreklilik“ espirisiyle „canli türü cesitliligini“  koruma amacli „Fauna ve Floramizin“ iyilestirilmesi calismalarina hizmet eden ve uluslararasi basarili örneklerin incelenmesi seklindeki düzenlemeleride kapsayan yeniden reorganize olmanin kapisini aralamasini umut ediyorum.

Sonuc olarak güzel ülkem „Türkiyemiz`e “  vefa borclarimizi ödeme temelinde kendi capimda katki sunmak amaciyla simdilik „Bozayilar“ ile ilgili olarak bir cok uluslararasi kaynaktan yararlanmak suretiyle hazirladigim ve örnek olmasini ümit ettigim kisa bir ön calismayi „Meyvan adli 21 yasindaki disi Bozayi sorununda cözüm olmasi dilegimle ilgi ve bilgilerinize saygilarimla arz ediyorum.

En Icten Saygilarimla
Ramazan Boztepe
Yaban Hayvanlari Veteriner Hekimi / Almanya
linie.gif