Donnerstag, 24. Januar 2013

KKTC Cumhurbaskani Sn. Dervis Eroglu'nun imzalamamis oldugu Hayvan Refahi Yasasini siz de imzalamayin.. Bu yasayi bu sekilde istemiyoruz..

  • Aktuel 01.02.2013
  • Von: HAYTAP@yahoogroups.com [mailto:HAYTAP@yahoogroups.com] Im Auftrag von NESRIN CITIRIK
    Gesendet: Freitag, 1. Februar 2013 16:06
    An: yenibasvurular grup; ankara yahoo grup; haytap; trakyahayvanhaklari@yahoogroups.com; timur demir; gülsen özçelik; Esin önder; nur bayla; damla Sahin; EGE SAKİN; sevgi ekmekciler; Gokteke Elif
    Betreff: [HAYTAP] Fwd: Oya Demirsöz: Kibris ta YASADA ÖTENAZİ maddesi kalkmis..

    Sevgili Arkadaslar
    Kibris'ta dernek baskani Oya Demirsoz beni telefonla aradi.
    Mecliste ki komite toplantisinda ÖTENAZİ maddesi kalkmis.
    Sevincini Turkiye de ki dostlara duyurmak istiyor.
    Darisi basimiza, insallah bizim TBMM de ayni basiretli karari alir.
    Sevgiler
    nesrin
    _______________________________________

    Oya Demirsöz
    3 saat önceEgkomi, Nicosia yakınlarında, mobil ile
    Çok Önemli Arkadaşlar
    Bugün meclisteki komite toplantısı çok güzel geçmiştir. Yasa Tasarısının 13. Madde, 2. Fıkra C bendinde sokaklarda toplanıp 10 gün, ardından 20 gün bekletilip sahiplendirilemeye çalışılan hayvanların ve sahiplendirilemeyen hayvanların Barınaklarda yaşatılmasına karar verilmiştir. Bu şekliyle yeniden değiştirilecektir. Önemli olan diyalog olmasıdır. Katkı koyan herkese teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da saygılarımızı iletiyoruz. Hayırlı olsun. Oya Demirsöz

    __._,_.___
    Recent Activity:
    HAYTAP - Hayvan Hakları Federasyonu
    Gruptan ayrılmak için : HAYTAP-unsubscribe@yahoogroups.com adresine mail atabilirsini
  •  
  • Aktuel : 08.02.2013

  • http://www.gazeddakibris.com/2013/02/08/hayvan-refahi-yasasi-yeni-sekliyle-komitede-onaylandi/





Von: APG-AnimalrightsGermany [mailto:APG-Animalrights@t-online.de]
Gesendet: Donnerstag, 24. Januar 2013 19:11
An: 'info@cm.gov.nc.tr.'
Betreff: KKTC Cumhurbaskani Sn. Dervis Eroglu'nun imzalamamis oldugu Hayvan Refahi Yasasini siz de imzalamayin.. Bu yasayi bu sekilde istemiyoruz..

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sn. Hasan Bozer ile;
KKTC Meclisi Hayvan Refahı Yasası Hazırlama Komisyonu Başkanı ve Üyeleri;
Sn. Hasan Taçoy, Sn. Özdil Nami, Sn. Zorlu Töre, Sn. Teberrüken Uluçay,

18 Ocak 2013 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Derviş Eroğlu, Hayvan Refahı Yasası’nı, eleştiriler karşısında imzalamamış ve yeniden görüşülmek üzere KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne göndermiştir.

Ekolojik dengeyi bozarak tehlike oluşturacak; hayvanlara yönelik şiddet ve katliam, bitki türleri ve dokusunun yok edilmesi, nükleer atıkların ve başkaca etkenlerin yol açtığı çevre kirliliği vb. gibi sorunların ulusal sınırlar çerçevesinde değerlendirilemeyeceği inancıyla Türkiye’de yaşayan hayvan hakları aktivistleri olarak bizler; Yasa’nın Cumhurbaşkanı onayı beklediği süre zarfında süreci yakından takip edip, kamuoyu oluşturup, kaygı ve çekincelerimizi elektronik posta yoluyla dile getirdik.

Yasanın yeniden düzenlenmesi sırasında özellikle kaygı uyandıran Dördüncü Kısım: Başıboş, Tehlikeli, Yarıştırılan ve Teşhir Edilen Hayvanlar ile İlgili Kurallar başlığı altında yer alan;
“(C) Başıboş dolaşan hayvanları, insanların ve evcil hayvanların güvenliğine ve sağlığına zarar vermemesi amacıyla bu Yasa ve ilgili diğer mevzuat kurallarına uygun olarak toplatır ve sahibi veya bakıcısı tarafından alınmaları için duyuru yapar. Bu hayvanları 10 (on) gün süreyle barınaklarda, ağıllarda veya uygun yerlerde tutulmasını sağlar. Bu sürenin sonunda sahibi veya bakıcısı tarafından alınmayan hayvanlar için gerekli duyuruları yaparak 20 (yirmi) gün süreyle sahiplendirme çalışmaları yapar. Sahiplendirilemeyen ve hayvan koruma dernekleri veya örgütleri tarafından kabul edilemeyen hayvanlara Veteriner Hekim kontrolünde ötenazi dahil gerekli uygulamaların yapılmasını sağlar.”
bendinde KARAR yetkisi Veteriner Hekim’lere verilen ÖTENAZİ uygulamasının yeni düzenleme yapılırken ÇIKARILMASINI TALEP EDİYORUZ.

İlgili yasanın Dördüncü Kısım: Yarıştırılan Hayvanlar başlığı altında hayvanların yarıştırılması konusunu düzenlemektedir. Hayvanların yarıştırılmasının, özellikle köpek, horoz vs… gibi kumar sınıfına giren yarışlar düşünüldüğünde ve bunların kurallarla çerçevesi çizilmiş olsada sonu ölümle bitmesi nedeniyle, insani bir tarafı yoktur. Doğru değildir, kabul edilemez ve üzerinde bir kez daha düşünülmesi gerekir diye düşünüyoruz.

Kaygı uyandıran bir başka madde Altıncı Kısım: Hayvanlarla Yapılan Deneyler ve Yasaklamalara İlişkin Kurallar’ın düzenlenmesidir. Düzenleme olumlu olarak nitelenebilir ancak unutmamak gerekir ki çağdaş ülkelerde hayvanlar üzerinde deney yapılarak üretilen ürünler bilinçli tüketici tarafından satın alınmamaktadır. Bu nedenle üretici firmalar deneylerini HIZLA KÖK HÜCRE üzerinde yapmaya yönlenmişlerdir. Yeni yasa ile bu iznin sınırlanarak verilmesi yakın gelecekte Batılı ülkelerde yasaklarla eli kolu bağlanacak üretici firmalarının KKTC’yi deneylerine devam edecekleri bir pazar olarak görmelerine neden olabilecektir ki bu Kıbrıs’ın doğasına tehdit oluşturacak bir tehlikelidir.

Ayrıca barınakların yaşam olarak tasarlanması gerektiğine dikkat çekerek aksinin kedi ve köpeklerin ruh ve beden sağlığı açısından kesinlikle sağlıklı ortamlar olmadığını, hayvanların bir yerden toplatılması veya toplu imhasının nüfus kontrolünde işe yaramadığının WHO tespiti olduğunu belirtmek isteriz. Hiç bir canlının yaşam hakkının elinden alınamayacağı gerçeğinin, yeni düzenleme çalışması sırasında gözardı edilmemesini ve düzenlemenin bu çerçevede yapılmasının insani değerlere uygunluğunu belirtir, Almanya hayvan hakları aktivistleri olarak, gerek ulusal gerekse uluslararası platformda sürecin takipçisi olacağımızı bildiririz.
Marco Pannicke, Baskan

Animal Protection Group Arbeitsgruppe für Tierrechte e.V.  Almanya

Adresse: Ignatz Stroof Strasse 8, 06749 Bitterfeld
Tel: 0049.-3493.605476
e-Mail: APG-Animalrights©t-online.de